My Blog List

ေရးခဲ႕ျပီးသမွ်ေတြ

Life

The adventure of life is to learn.
The purpose of life is to grow.
The nature of life is to change.
The challenge of life is to overcome.
The essence of life is to care.
The opportunity of life is to serve.
The secret of life is to dare.
The spice of life is to befriend.
The beauty of life is to give.
The joy of life is to love.

~William Arthur Ward

ကူးလူးယွက္သြယ္..

ေဝဖန္ အႀကံေပးခ်င္တာေလးေတြ ရွိရင္..

alwanpyay.ppt@gmail.com

ကို ဆက္သြယ္ ေပးပို႕လို႕ ရပါတယ္ရွင္..။
ေက်းဇူးတင္ ခင္မင္စြာ ႀကိဳဆိုလွ်က္ပါေနာ္။


လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္..

ေကာင္းေသာေန ့ပါ..
ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ..



ခင္မင္မွဳ ေျခရာေလးမ်ား...

ျမန္မာ စံေတာ္ခ်ိန္

Followers

To Download Zaw Gyi Font

Powered by Blogger.
Monday, August 11, 2014

သုဇာတာရဲ႕ မီးဖိုေဆာင္





အနမ္းပါေသာ ထမင္းပြဲ
 (ေဒါင္းႏြယ္ေဆြ)
တေန ့လံုးလွ်င္
ပိုက္ငင္,ကြန္ခ် ၊  ငါးမရ၍
ထိုည ပူပန္ ၊ အိမ္သို ့ၿပန္ေသာ္
ဖန္ခါးသီး ႏွင့္ ၊ သခြတ္ပြင့္ညိဳ
ငါးပိက်ိဳလွ်က္ ၊ ဖားပ်ိဳ ေပါင္သား
ဆီ,ဆားႏွင့္ၿပင္ ၊  မီးကင္တၿမိဳွက
 ၿမင္လိုက္ရေသာ္
ပိုက္ကြန္ပစ္ခ် ၊ ေပါ ့ပါးစြလွ်င္
အမ အိမ္သူ ၊ ပါးၿဖဴၿဖဴကို
ဟင္းပူေႏြးေႏြး ၊ ဝဝ ေလြးသို ့
ေမြးေမြးၾကဴၾကဴ ၊ နမ္းနမ္း ၿမိန္ၿမန္တည္း ။

ဆရာႀကီး ေဒါင္းႏြယ္ေဆြရဲ႕ “အနမ္းပါေသာ ထမင္းပြဲ” ကဗ်ာေလးကို သတိရမိတာက မေန႕ကပါ။ ဆရာႀကီးရဲ႕ ကဗ်ာထဲက လိမၼာတဲ႕ အိမ္ရွင္မတစ္ေယာက္ရဲ႕ အစီအမံတတ္တာေႀကာင္႕ ေသာကေဝးရပံုေလးကို သတိရသြြားတာ မေန႕က ညေနက ကၽြန္မပေရာ္ဖက္ဆာရဲ႕ အမ်ိဳးသမီး (သီရိလကၤလာလိုက စူဂ်သာ လို႕ အသံထြက္တဲ႕  ေဒၚတာသုဇာတာ ေႀကာင္႕ပါ။ ဘုရားကို ႏို႕ဆြမ္းကပ္ခဲ႕တဲ႕ သုဇာတာလိုပဲ သူကလည္း သူမ်ားေတြကို ခ်က္ျပဳတ္ေကၽြးေမြး အလွဴေပးဖို႕ ဝါသနာပါသူပါ။ သူက ကၽြန္မကို ညေနသူတို႕အိမ္မွာ ကြန္ဖရင္႕လာတက္တဲ႕ ႏိုင္ငံျခားသားေတြကို ထမင္းဖိတ္ေကၽြးမယ္ လာခဲ႕ဦးေနာ္လို႕ ဖိတ္လို႕ ကၽြန္မလည္း အစည္းအေဝးက အျပန္ အိမ္မျပန္ေတာ႕ပဲ သူငယ္ခ်င္းနဲ႕ ကမ္းေျခနားက ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ သြားထိုင္ ျပီးေတာ႕ သူတို႕ အိမ္တန္းသြားလိုက္တယ္။
ကၽြန္မ ေမေမနဲ႕ ထမင္းအတူ ခ်က္ရတဲ႕ အေတြ႕အႀကံဳရယ္၊ ေဒါက္တာသုဇာတာနဲ႕ ထမင္းခ်က္ရတဲ႕ အေတြ႕အႀကံဳက မတူေပမယ္႕ သူတို႕ ႏွစ္ေယာက္မွာ ဘံုတူတာေလးက သူ႕တို႕ ခ်စ္တဲ႕ သူေတြအတြက္ ဦးစားေပး စဥ္းစားျပီး ခ်က္တာပါပဲ။ ေဒါက္တာသုဇာတာက ပုစြန္ထမင္းခ်က္ေပမယ္႕ ကၽြန္မဆရာက ပင္လယ္စာ မတည္႕တဲ႕သူမို႕ သူ႕အတြက္ အစိမ္းေရာင္ပါစတာ (Green pasta) လုပ္ႀကမယ္ လို႕ ဆိုပါတယ္။ ကၽြန္မ ေမေမလည္း သူထမင္းခ်က္တိုင္း ကၽြန္မ ေဖေဖနဲ႕ ဘာဆိုမတည္႕ဘူး ဘာဆိုတည္႕တယ္ အျမဲစဥ္းစားတတ္တာကို ကၽြန္မ သြားသတိရပါတယ္။ ကၽြန္မ ေမေမနဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္ဝင္တဲ႕အခါ ဟင္းေတြရဲ႕ အန႕ံအရသာ အေႀကာင္းကို တြင္တြင္ ေျပာတတ္တာ သတိထားမိသလို ေဒါက္တာသုွဇာတာ က ဗီတာမင္ေတြအေႀကာင္း ေျပာပါတယ္။ ကၽြန္မလည္း အခုေနာက္ပိုင္း အစားအစာနဲ႕ Chemistry (ဓါတ္သေဘာ) ေတြရဲ႕ အဆက္အစပ္ကို စိတ္ဝင္စားေနတာမို႕ တခ်ိဳ႕ေလ႕လာမိတယ္။ တကယ္ အႏုပညာဆန္ျပီး ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္က အႏုပညာပါ။
ခ်စ္ျခင္းေမတၱာမီးဖိုေခ်ာင္
          ဟင္းတစ္ခြက္က လြယ္လြယ္နဲ႕ ျပီးရံုခ်က္ဖို႕က လြယ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႕ ခ်စ္ျခင္းေမတၱာ မထည္႕လိုက္ ႏိုင္ဘူး ဆိုရင္ေတာ႕ ရလဒ္ေကာင္းမွာမဟုတ္ပါဘူး။ အစားအစာ စားရျခင္းရဲ႕ အေျခခံက အာဟာရအတြက္ပါ။ လူေတြဟာ ကိုယ္ခ်စ္တဲ႕သူေတြကိုေကာင္းမြန္စြာ ေစာင္႕ေရွာက္လိုတဲ႕ စိတ္ရွိတယ္မဟုတ္လား။ ဒီေတာ႕ ခ်စ္ျခင္းေမတၱာနဲ႕ ခ်က္တဲ႕ ဟင္းကသာ ကိုယ္ခ်စ္တဲ႕ သူကို မထိခိုက္ေစဖို႕ သတိထားျပီး ခ်က္မွာပါ။ ကၽြန္မ အေမနဲ႕ ေဒါက္တာသုဇာတာကိုပဲ ႀကည္႕ေလ။ သူတို႕ ဟင္းတစ္ခြက္ ခ်က္မယ္ မႀကံေသးဘူး သူတို႕ ခင္ပြန္းေတြ ဘာနဲ႕ တည္႕တယ္ မတည္႕ဘူးက စ စဥ္းစားႀကတယ္။ ဘာဟင္းခ်က္မယ္ ေရြးျပီးသြားလည္း မျပီးေသးဘူးရွင္႕  အရသာ အတြဲအစပ္ကို ကၽြန္မ အေမက စဥ္းစားသလို ေဒါက္တာသုဇာတာက ဗီတာမင္တြက္တယ္။ တကယ္ ခ်စ္စရာ ေကာင္းႀကတဲ႕ အေလ႕အထ ေလးပါပဲ။ ကၽြန္မ ငယ္ငယ္က ဖ်ားရင္ ေသာက္ခဲ႕ဖူးတဲ႕ စြပ္ျပဳတ္ေတြကို အသက္ႀကီးလာေတာ႕ လြမ္းတယ္။ ကၽြန္မ ဒီေလာက္ေတာင္ စာဖတ္ျပီး မ်က္မွန္တပ္စရာ မလိုတာ အ႕ံႀသစရာပဲလို႕ တျခားသူေတြက ေျပာလာမွ သူငယ္တန္းကေန ဆယ္တန္းအထိ ေန႕စဥ္ေသာက္ခဲ႕ရတဲ႕ ျမင္းခြာရြက္ေဖ်ာ္ရည္ကို ျပန္သတိရလာမိတယ္။ “အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ” ဆိုတဲ႕ စကားအတိုင္း ဘယ္ရာသီမွာ ဘယ္ေရာဂါမ်ိဳး ျဖစ္တတ္တယ္။ ကိုယ္ခံအားအတြက္ ဘာစားသင္႕တယ္ ဆိုတာေတြသိဖို႕  ဘယ္အစားအရာမွာ ဘာဓါတ္ေတြ ပါဝင္ေနတဲ႕ ဆိုတဲ႕ ပညာက အစားအစာ ခ်က္မယ္႕ လူတိုင္း သိသင္႕တဲ႕ အရာပါ။ ေနာက္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ခ်က္ရမလား၊ မီးနဲ႕ မခ်က္ရဘူးလား။ ႏူးရံုလား။ ႏြမ္းရံုလား။ အစိမ္းသုတ္ရမလား။ ဘယ္အသီးအႏွံကေတာ႕ျဖင္႕ ဘယ္လို အေရာင္၊ အေျခအေနဆိုရင္ လတ္ဆတ္တယ္။ ဘယ္လို အေျခအေနဆိုရင္ မေကာင္းေတာ႕ဘူး။ ဆိုတာေတြကို ခ်ိန္ဆႏိုင္ဖို႕ ဓါတ္ျပဳမွဳ ျဖစ္စဥ္ေတြကိုလည္း နားလည္ထားဖို႕ လိုပါတယ္။ ဥာဏ္ပညာနဲ႕ ျပည္႕စံုတဲ႕ သူတစ္ေယာက္ရဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္က အသက္နဲ႕ခႏၵာကို ေစာင္႕ေရွာက္ႏိုင္တယ္ေလ။ ကၽြန္မ အေမနဲ႕ ေဒါက္တာသုဇာတာတို႕ မီးဖုိေခ်ာင္ေတြလိုေပါ႕။
စီးတဲ႕ေရ ဆည္တဲ႕ ကန္သင္း
ကၽြန္မ ငယ္ငယ္က ေမေမနဲ႕ အတူ ေစ်းသြားရတာကို သတိရတယ္။ ေစ်းဆိုတာက သိပ္ညစ္ပတ္တဲ႕ ေနရာမဟုတ္လား။ ဒါေပမယ္႕ ေမေမက ေစ်းမသြားခင္လည္း မီးဖိုေခ်ာင္မွာ စာရင္းေရးေသးတယ္ ေစ်းက်ေတာ႕လည္း စာရင္းအတိုင္း ဝယ္လိုက္ရင္ ရသားနဲ႕ မျပီးဘဲ ေစ်းထဲ ပတ္ေနေတာ႕  ေနာက္က ျခင္းဆြဲလိုက္ရတဲ႕ ကၽြန္မက စိတ္ညစ္ပါတယ္။ အေမ႕ကို ေစာဒကတက္ေတာ႕  အေမက သူ႕ရဲ႕ ေစ်းဝယ္ပညာကို ေျပာပါတယ္။ ေစ်းကို ပတ္ရတာ အဓိပၸါယ္ ႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ ဘယ္ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သားငါး ေပါလဲ သိရေအာင္ေလ။ လွိဳင္လွိဳင္ေပၚတဲ႕ ဟာက ေစ်းသက္သာတယ္။ ဘယ္ အသည္က ပိုပစၥည္းေကာင္းလည္း လတ္လည္း ႀကည္႕ရမယ္။ ေနာက္တစ္ခုက ေစ်းသည္ေတြ ကိုယ္က ေစ်းကို တစ္ပတ္ေလာက္ ပတ္ႀကည္႕ျပီးျပီးဆိုတာ သူတို႕ သိရင္ ေစ်းကို တင္ထားတာမ်ိဳး မလုပ္ရဲဘူး။ ေနာက္တစ္ခုက တျခားလည္း သြားႏိုင္ေသးတယ္ ဆိုတာ သူတို႕ သိေတာ႕ အေလးမွန္ေစ်းမွန္ ရတယ္။ မဟုတ္ရင္ ခံရျပီးသာမွတ္တဲ႕ေလ။ ေနာက္တစ္ခုက ကိုယ္႕သံုးမယ္ဆိုတဲ႕ အကန္႕အသတ္ထဲကေန မီးဖိုေခ်ာင္မွာ လိုအပ္တာ အားလံုး ဝယ္လာႏိုင္ဖို႕ အေရးႀကီးတယ္။ မီးဖိုေခ်ာင္မွာ တစ္ခုခုလိုေနျပီ ဆိုရင္ ဟင္းေတြကို အရသာ ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ႏိုင္ဖို႕ မလြယ္ဘူး အဲဒီ အခ်ိန္အဆ လုပ္ႏိုင္ဖို႕ စာရင္းလည္း ေသေသခ်ာခ်ာ ေရးသြားဖို႕ လိုတယ္။ ဥာဏ္ေကာင္းရင္ေတာ႕ ေခါင္းထဲအကုန္မွတ္ေပါ႕တဲ႕။
သန္႕ရွင္းမွဳက အဓိက
သန္႕ရွင္းမွဳဆိုတာ မီးဖိုေခ်ာင္ရဲ႕ အသက္ျဖစ္သလို အာရံုငါးပါးထဲက အျမင္အာရံု ဆြဲေဆာင္မွဳကို ဖန္တီးႏိုင္မွဳကလည္း ဟင္းခ်က္သူရဲ႕ ေစတနာပါပဲ။ ကၽြန္မ မီးဖိုေခ်ာင္ တစ္ေယာက္တည္း စဝင္တုန္းက အျဖစ္ကို သတိရမိတယ္။ အဲဒီေန႕က ကၽြန္မ ေျခေထာက္ေရေႏြးပူေလာင္တယ္ေလ။ အဲဒီတုန္းက မီးေသြးမီးဖိုနဲ႕ ခ်က္ရတာကို မီးေသြးကို အခ်ိန္အဆလုပ္ျပီး ဘာဟင္းခ်က္ျပီး ဘာခ်က္မယ္ ဆိုတာ မခ်ိန္တတ္တဲ႕ ကၽြန္မ တစ္ေယာက္တည္း အိုးေတြ ပတ္လည္ရမ္းျပီး ဘဲဥျပဳတဲ႕ အိုးက ေရေႏြးကလည္းဆူ ထမင္းအိုးကလည္းပြက္နဲ႕ ပတ္ျခာလည္ ရမ္းျပီး အပူေလာင္ပါေရာ။ အဲဒီေနာက္မွပဲ အေမေျပာတဲ႕ အခ်ိန္အဆေတြကို သတိထားမိေတာ႕တယ္။ ေနာက္ဆို ထမင္း၊ဟင္း ခ်က္အျပီး ကိုယ္သံုးတဲ႕ အိုး၊ပုဂံခြက္ေယာက္ေတြလည္း ေဆးအျပီး ဟင္းလည္း အက်က္ မီးဖိုေခ်ာင္လည္း သန္႕ရွင္းအျပီး ျဖစ္ေအာင္ ခ်ိန္ကိုက္တတ္လာတယ္။
အႏုပညာထမင္းဝိုင္း
ေဒါက္တာ သုဇာတာနဲ႕ ကၽြန္မ ထမင္းဝိုင္းခင္းႀကေတာ႕ ပုစြန္ထမင္းနဲ႕ စားဖို႕ သခြားသီးကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕ အခ်ည္လုပ္ထားတာေလးကို ထည္႕ဖို႕ ပုဂံယူေတာ႕ သူက ေျပာတယ္။ ပုဂံအမဲေလးေတြနဲ႕ ထည္႕ေနာ္တဲ႕။ ဒါမွ လွမွာတဲ႕။ အစားအေသာက္ ခင္းက်င္းျပင္ဆင္ရတာလည္း အႏုပညာပါပဲ။ အာဟာရအျပင္ အေရာင္ေတြရဲ႕ အစပ္အဟပ္ကို နားလည္မွဳကလည္း အစားအေသာက္စားတဲ႕သူ အေပၚကို စိတ္ေက်နပ္မွဳေပးစြမ္း ေစတယ္ေလ။ အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ႕ အသီးအႏွံေတြဟာ လူေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းသလို အနီေရာင္က စားခ်င္စိတ္ကို ပိုျဖစ္ေစတယ္။ မေန႕က ေဒါက္တာသုဇာတာက ကန္စြမ္းရြက္နဲ႕မွိဳကို ဒိန္ခဲနဲ႕ အသုပ္လုပ္ပါတယ္။ ဒါကို ကၽြန္မက တစ္ခုခုလိုေနတယ္လို႕ မထင္ဘူးလား အနီေရာင္ေလးစြက္လိုက္ရင္ ပိုလွသြားမယ္ ငရုတ္ခ်ိဳ အနီေလးမ်ား ထည္႕လို႕ရလားလို႕ လွ်ာရွည္မိေတာ႕ ဟုတ္ပ အဲလိုထည္႕ဖို႕ ဝယ္ထားျပီ ထည္႕ဖို႕ေမ႕ေနတာ သတိေပးလို႕ ေတာ္ေသးတယ္ ဆိုျပီး အေျပးအလႊားထပ္ထည္႕ႀကေတာ႕ ကၽြန္မ ပေရာ္ဖက္ဆာက သုဇာတာအသက္ႀကီးလာေလ စားမိန္တဲ႕ အေရာင္ေတြကို စိတ္ဝင္စားေလထင္တာ အခုေတာ႕ ငယ္တဲ႕သူေတြလည္း အတူတူပဲကိုးလို႕ ေဘးကႀကည္႕ရင္း ရယ္ပါတယ္။
ဒီတစ္ပတ္ စေန၊တနဂၤေႏြ ႏွစ္ရက္လံုး မနက္ ၈ နာရီကေန ညေန ၃ နာရီအထိ အစည္းအေဝး တက္ရေပမယ္႕ ဟင္းခ်က္ရတာရယ္ ကိုယ္ခ်က္တဲ႕ ဟင္းေတြကို မိန္ရည္ရွက္ရည္ စားႀကတဲ႕ သူေတြကို ႀကည္႕ျပီး ေပ်ာ္မိတယ္။ ဟင္းခ်က္ျခင္းက ကၽြန္မ အတြက္ေတာ႕ ေပ်ာ္စရာ အပန္းေျဖနည္း တစ္မ်ိဳးလိုပါပဲ။ ေဒါက္တာသုဇာတာနဲ႕ မီးဖိုေဆာင္ ဝင္ရတဲ႕ ေန႕ေတြကို ျပန္သြားရင္ ကၽြန္မ သတိရေနမိဦးမွာ။

0 comments: